Program 5S yang bermaksud Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa amal telah mula diperkenalkan di Hospital Kajang pada awal tahun 2006 setelah Jabatan Farmasi mula mengaplikasikan program tersebut.

Sejarah Amalan 5S di Hospital Kajang

Pada 5 Mac 2007 merupakan hari bersejarah kerana tarikh tersebut merupakan hari Pensijilan 5S Jabatan Farmasi dan serentak dengan itu Pelancaran 5S Peringkat Hospital Kajang telah berlangsung dengan penuh meriah. Pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Datin Dr. Ang Kim Teng, Pengarah Kesihatan Negeri Selangor.

Program 5S bertujuan untuk mencapai objektif berikut:

 • Meningkatkan produktiviti
 • Meningkatkan kualiti dengan penambahbaikan berterusan
 • Penurunan kos
 • Mengurangkan kesilapan dengan cara melakukan kerja yang tepat pada kali pertama
 • Keselamatan dan keselesaan di tempat kerja
 • Moral wargakerja yang tinggi

Sempena pelancaran itu juga logo dan slogan 5S telah diperkenalkan. Ia hasil dari pertandingan mencipta logo dan slogan yang telah dimenangi oleh En. Zaharudin Abdullah dan Pn. Balkis Omar dari Jabatan Farmasi.

Antara aktiviti penting sepanjang Program 5S berlangsung seperti Jabatan Farmasi mengambil bahagian dalam Asian Hospital Management Award (AHMA) 2007 bagi kategori Internal Service Project di Pattaya, Thailand dan juga menyampaikan Oral Presentation bertajuk "Improving Pharmacy Through The Implementation of 5S Practice" pada Commonwealth Pharmaceutical Society Conference di Kuala Lumpur.

Bagi aktiviti latihan untuk anggota Hospital Kajang pula berbagai aktiviti latihan dijalankan seperti kursus yang dijalankan oleh Perunding 5S yang dilantik iaitu En. Kasudin Mohd. Yassin serta latihan 5S yang dijalankan pada setiap minggu oleh para AJK latihan yang terdiri dari anggota Hospital Kajang sendiri.

Lawatan ke beberapa organisasi lain yang terlebih dahulu menjalankan Program 5S juga telah dijalankan untuk mendedahkan para anggota dengan lebih dekat tentang 5S. Antara organisasi yang telah dilawati adalah Majlis Bandaraya Shah Alam, Stesen Janakuasa Elektrik Putrajaya, Nippon Paint Sdn. Bhd, Stesen TNB Port Dickson dan pada 12 Nov 2009 iaitu ke syarikat Elken Sdn. Bhd.

Selain dari melakukan lawatan ke benchmarking, Hospital Kajang juga menerima lawatan dari lain-lain organisasi untuk berkongsi pengalaman dalam melaksanakan Program 5S, antaranya Hospital Pakar Ampang Puteri, Pejabat Kesihatan Putrajaya, PPUKM, USIM, Hospital Kuala Lumpur, Jabatan Pertahanan Awam dan dari Hospital Pantai Ampang pada 10 Nov 2009 yang lalu. AJK latihan 5S juga telah dijemput untuk mengadakan latihan 5S untuk anggota Hospital Selayang pada 17 Jun 2008.

Aktiviti audit juga telah dilakukan secara berkala yang  dijalankan oleh Jawatankuasa Audit yang mana 5 kali audit dijalankan pada tahun 2007 dan 3 kali pada tahun 2008. Bagi tahun 2009 pula audit dalaman telah dijalankan pada bulan Ogos, Oktober, November dan Disember. Pada setiap kali audit pemenang-pemenang bagi zon terbaik akan dianugerahkan piala pusingan dan juga hamper sebagai motivasi untuk mereka yang telah bertungkus lumus menjayakannya.

Antara aktiviti-aktiviti lain yang dijalankan seperti gotong-royong perdana bagi membersih dan mencantikkan kawasan persekitaran Hospital Kajang. Jawatankuasa Promosi juga menerbitkan Buletin, Poster, Pamplet untuk hebahan kepada anggota Hospital Kajang tentang program yang dijalankan.

Acara kemuncak yang berlangsung sepanjang program ini dijalankan adalah audit NPC yang dijalankan pada 22 November 2007. Hasil dari audit tersebut Hospital Kajang telah dianugerahkan Pensijilan 5S untuk tempoh 1 tahun.

Acara penting lain adalah Hospital Kajang telah mengambil bahagian dalam Anugerah Persekitaran Berkualiti Peringkat Kebangsaan Tahun 2008 (MPC). Juruaudit dari MPC telah datang melakukan audit pada 29 Ogos 2009. Namun pada Konvensyen Persekitaran Berkualiti Peringkat Kebangsaan 2008 Hospital Kajang tidak berjaya untuk memenangi sebarang anugerah utama.

Pensijilan Semula Amalan 5S Nov 2008

Dan seterusnya pada November 2008 Hospital Kajang lagi sekali telah diaudit oleh MPC untuk pensijilan semula yang mana hasil audit tersebut Hospital Kajang telah berjaya untuk dianugerahkan Pensijilan 5S untuk tempoh satu tahun lagi.

 

Pensijilan Semula Amalan 5S Jan 2010

Pada 21 Jan 2010 Hospital Kajang telah menjalani Audit Pensijilan semula yang dijalankan oleh Juruaudit dari MPC dan telah berjaya mengekal pensijilan 5S Hospital Kajang bagi tempoh 2 tahun.

 

Pensijilan Semula Amalan 5S Dis 2012

Pada 18 Dis 2012, pihak MAMPU telah menjalankan Audit Pensijilan Semula di Hospital Kajang. Menerusi audit yang dijalankan oleh 2 orang juruaudit ini, Hospital Kajang telah berjaya mengekalkan Pensijilan Amalan 5S bagi tempoh 2 tahun lagi.

Kandungan telah diakses 4522 kali
Statistic Pelawat:
Last Update:
Waktu Melawat
 • Unit Rawatan Rapi (ICU)
  • 12:30PM - 2:00PM
 • Wad Umum
  • Isnin - Jumaat
   Sesi 1: 12:30PM - 2:00PM
   Sesi 2: 4:30PM - 7:30PM
  • Sabtu, Ahad & Cuti Umum
   12.30PM - 7.30PM
 • Kecemasan
  • 24 Jam
 • Kafeteria
  • 8:00AM - 10:00PM
 • Jabatan Rekod Perubatan
  • 8:00AM - 5:00PM
   (Rehat: 1:00PM - 2:00PM
   Jumaat: 12:15PM - 2.45PM)
Perkhidmatan Atas Talian